SAÇ EKİMİ NEDİR?
SAÇ EKİMİ NEDİR?
Saç ekimi ile hem erkek hem de kadınların ortak sorunu olan kellik sorunu ortadan kaldırılmaktadır. Saç ekimi sonrası kişiler kendilerini daha mutlu hissetmektedir.
Saç ekimi, kaybolan saç köklerinin geri kazanılmasının en kalıcı yoludur. Kalıtsal ya da dış etkenlere bağlı olan saç dökülmesi sonucu saç köklerinin yok olması, buna bağlı oluşan kelliğin kalıcı çözümü olarak 90’lı yıllardan beri cerrahlar ve hastalar tarafından tercih edilen mikro cerrahi girişimdir. Saç ekilirken foliküler ünite adı verilen saç kökü demetlerinin, verici alan yani iki kulak arkasında bulunan ense bölgesinden alınarak saçlanması istenen bölgeye nakli işlemidir. Saç ekimi sanılanın aksine komplike bir girişimdir. Ekilen saçın doğal gözükmesi ve verici alana zarar verilmemesi girişiminin vazgeçilmezidir ve bu ekim sonrası çıkan saçların yoğunluğunu ve görünümünü etkiler. Bu yüzden konusunda uzman bir ekip ve doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekir.
Saç Kökü Nedir?
Saç kökü ile greft sıkça karıştırılan terimlerdir. Saç kökü; kafatasında yer alan yağ dokusuna gömülü halde olan, etrafı saç üreten hücrelerle çevrili saçın dip kısmını içeren bir yapıdır.
Greft; saç köklerinin yer aldığı saç derisinden çıkarılan yapıdır. Her greft içerisinde en az bir en fazla 4 adet saç kökü bulunmaktadır. Greftler donör bölgeden alınıp ekim yapılacak alan için hazırlanmaktadır. Genellikle ekim işlemi öncesinde doktor hastanın ekim tedavisinde kaç adet grefte ihtiyacı olduğunu belirler. Her kişide greft sayısı farklılık gösteren bir konudur. Saç ekimi tedavi yönteminde greftler genellikle ense bölgesinden alınmaktadır. Greftler farklı büyüklük, şekil ve kök sayısı açısından farklılık gösterebilmektedir.
Saç Yapısı ve Saç Yapısı Çeşitleri Nedir?
Saç yapısı kişiden kişiye farklılık gösteren bir terimdir. Saç yapısını kısaca özetleyecek olursak; 5 alandan oluşur. Saç yapısını oluşturan kısımlar saç, cilt, kas, kök kılıfı ve salgı bezidir. Saç yapısını oluşturan tabakalar 5 adettir. Bu tabakalar;
- Deri bölgesi,
- Deri bölgesinin altı
- Destek tabakası kısmı (Aponeurosis)
- Gevşek bağ dokusu kısmı,
- Pericranium adı verilen dış örtü tabakasından oluşmaktadır.
Saçlı deri kafatası üzerinde farklı kalınlıklarda yer alır. Saçlı deri başın arka bölgesinde çok kalındır ancak, ön bölgede en ince halini alır. Kalınlık genellikle 8 – 3 mm arasında değişir. Deri tabakası içinde aynı zamanda saç köklerini, yağ bezlerini ve ter bezlerini barındırır.
Deri altı tabakada genellikle yağ dokusu fazla miktarda bulunur, bu nedenle kilo alıp vermede deri altı yağ dokusu miktarı değişmez. Saçlı deri fibröz bölmelerden zengindir, buda sağlamlığını oluşturur.. Saçlı deride büyük damarlar ve sinirler deri altı yağ dokusunun altında bulunur.
Saçlı derinin yağ tabakasının altında ince kas ve devam eden sert tabaka bulunur.
Dördüncü tabakanın ise gevşek bir yapısı vardır ve buda diğer üç tabakadan kolayca ayrılmasını sağlar. Gevşek tabaka altındaki dış örtü tabakası ile kemiğe sıkıca yapışır ve ayrılmasını engellerken aynı zamanda kemiği de besler.
Saçın ana yapısını keratin proteini oluşturur. Keratin aynı zamanda derinin dış tabakasında ve tırnakta da bulunan ve bulunduğu yapıya sertlik ve dayanıklılık veren bir proteindir. Keratin, yüzeyinde bulunan yüksek orandaki amino asitlerden dolayı lifli yapıdadır, güçlü ve esnek bir proteindir ve yüksek miktarda sistein amino asidi içerir. Saç telinin yapısında bulunan aminoasitlerin dizilimi ve aralarındaki bağlar saçlara kıvırcık ve düz formunu verir.
Saç teli üç tabakadan oluşur
- İç tabaka (medulla) sadece kalın kıllarda bulunur.
- Orta tabaka (Korteks), kılın rengini ve sertliğini sağlayan bölgedir.
- Dış tabaka (Kutikül) ince,renksiz ve saçın orta tabakasını koruyan bölgedir.
Saç telinin deri altında bulunan kısmına kök denir. Saç kökünün altında derinin kan damarlarından ve sinirden zengin dermal papilla denen bölgesi girinti yapar. Saç kökü bu yakınlıkla beslenir. Dermal papilla da aynı zamanda hormonların etkilediği reseptör denen bölgeler bulunur. Erkeklik hormonu olan androjenler eğer genetik olarak saç köklerini etkileme ve bozma genine sahipse, bu reseptörleri etkileyerek kıl follküllünün beslenmesini bozar ve follikülün gittikçe küçülmesine neden olur. Buda çıkan saç kıllarının incelmesine ve zamanla tamamen üretiminin bozulmasına sebep olur.
Saç telinin kökünde büyüme evreleri nelerdir?
Saç Kılının Büyüme Evreleri:
Saç folikülünde saç telinin büyümesi sürekli dönüşüm içinde olan bir süreçtir. Saç büyüme evreleri her saç folikülünde devam eder bu nedenle her saç kökü farklı evrelerde bulunur.
1 Anojen Faz: Bu faz büyüme aşamasıdır. Saç köklerinin yaklaşık olarak % 85’i bu safhadadır. Anojen fazı yaklaşık 2- 6 yıl arasında bir süreçtir. Saç telleri bu süreçte yılda yaklaşık 10 cm uzayabilir.
2 Katojen Faz: Bu süreç bir geçiş fazıdır. Büyüme süreci sonrası saç kökleri 1-3 haftalık bir süreç içinde geçen saç folikülünün gerileme sürecidir. Bu süreçte dermal papilla geriler ve bozulur. Saç foliküllerinin yaklaşık %1-2 si bu süreçtedir.
3 Telojen Faz: Saç köklerinin dinlenme fazıdır ve yaklaşık olarak 2-3 aylık bir süreçtir. Bu süreçte dermal papilla bozulmaz ve saç köküne bağlı bir şekilde bekler. Tüm saçların yaklaşık % 13’i bu safhadadır. Bu süreç bitince anojen fazı tekrar başlar. Dermal papilla ve saç follikülü yeniden bağlantı oluştur ve saç üretimini yeniden başlatır. Bu aşamada dökülen saç kılının yerine yenileri büyümeye başlar.
Saç ekimi kimlere uygundur?
Verici alan yani iki kulak arkasında kalan ense bölgesinde yeterli saç kökü olan her birey saç ekimi için uygun bir adaydır. Verici donör bölgelerin istenilen düzeyde kel bölgeyi kapatacak durumda olmayan kişilerin saçlarına ekim yapılması uygun değildir. Eğer alan açıklığı donör alandan alınacak miktardan fazla ise saç ekimi yetersiz olacak ve iyi görünmeyecektir, bu nedenle önerilmez.
Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?
Sağlık teknolojisi özellikle Türkiye’de her geçen gün gelişmektedir. Günümüzde erkeklerin en fazla tercih ettiği estetik cerrahi operasyonların başında saç ekimi gelmektedir ve kullanılan belli başlı yöntemler vardır. Hangi yöntemin hangi hastada kullanılacağı işlemi yapacak olan doktor tarafından karar verilir. Her tekniğin kendi içinde artıları ve eksileri bulunmaktadır. Doğru teknik ile saç ekimi yapmak başarı oranını ciddi anlamda etkilemektedir. Uzun ömürlü ve doğru bir saç görünümü için tecrübeli bir doktor ve donanım açısından zengin bir kliniği tercih etmeniz gerekmektedir. Günümüz itibari ile kullanılan saçların ekim tekniklerini sıralayacak olursak;
- FUT Tekniği,
- FUE Tekniği,
- DHI Tekniği,
- DHI Plus Gold Tekniğidir.
Saç ekimi nasıl yapılır?
Saç ekimi girişimi iki farklı yöntemle yapılabilir. Birisi, FUE yani foliküler unite ektraksiyonu ve diğer yöntem ise, FUT yani foliküler unite transplantasyonu yöntemi olmaktadır. Hastanın saç kalitesine göre belirlenebilen bu iki yöntem arasındaki en önemli fark FUE yönteminde motor yardımıyla köklerin tek tek alınması, FUT yönteminde ise verici alandan şerit halinde alınan parça ile kaliteli ve ya kalitesiz tüm köklerin alınmasıdır. FUT yönteminde enseden alınan parça sonucu bir iz kalır. Fakat FUE yönteminde bu iz kalmaz ve kişiyi rahatsız edecek bir görüntünün oluşması engellenir. Bu yüzden, 90’lı yılların başında kullanılan FUT yöntemi yerini FUE yöntemine bırakmıştır.
Saç ekimi lokal anestezi altında yapılan 6-8 saat süren bir cerrahi girişimdir. Operasyon sırasında hasta yemek yiyebilir ya da televizyon izleyebilir. İşlem sırasında hasta kesinlikle ağrı ya da acı hissetmez. Saçlar ekildikten sonrasında doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanıldığında acı ya da ağrı olmayacaktır.
Operasyonun ilk bölümünde verici yani donör alandan saç köklerinin tek tek toplanması seansıdır. Hasta ilk bölümünde yatar durumda olmalıdır. Alınan köklerin yerleştirilmesi için saçların ekilmesi istenen bölgeye mm’lik punch denen ince bıçaklar ile kanallar açılır. Bu ikinci bölümü oluşturur. Bu bölümde hasta ortopedik koltukta oturur pozisyonda olmalıdır. Bu yüzden hasta rahatça yemek yiyebilir, televizyon izleyebilir veya bilgisayarıyla günlük işlerini takip edebilir. Üçüncü bölümde, alınan saç köklerin yani greftlerin nakli işlemi gerçekleştirilir. Açılan kanallara çıkarılan saç kökü yani greftlerin yerleştirilmesi işlemi yaklaşık 3 saat sürer. Saç ekimi hasta konforu için oldukça rahat bir girişimdir.
Fue Saç Ekimi yöntemi nedir?
FUE saç ekimi yönteminde saç kökleri mikro motorla silindirik uçlar yardımıyla tek tek toplanır. Greft, yani saç köklerinde ikili veya üçlü saç hücreleri olur. Hastaya önce lokal anestezi yapılır. Hastanın saçsız alandaki ihtiyacına göre ve saçlı bölgedeki saç yoğunluğuna göre bir seansta 2000-5000 greft alınabilir. Eğer hastanın bundan fazla grefte ihtiyacı varsa ikinci seans yapılabilir. FUE yönteminde verici alanın zarar görmemesi için çok dikkatli çalışılmalıdır. FUE saç ekim yönteminde verici alanda iz kalmaz. Saç ekimi öncesi, saç tıraş edilir ve istenirse vücuttaki kıllar ve sakaldan aynı şekilde alınan kökler de ekimde kullanılabilir.
FUE saç ekiminde kanal açılması nedir?
Alınan saç köklerinin saç ekilen alana yerleşmesi için köklerin yerleşebileceği boyutlarda ince kanallar açılır. Bu kanallar farklı aletler ile açılabilir en sık kullanılan metal slit veya safir uçlu punchlardır. Safir uçlu bıçaklar ile açılan kanallar nedeni ile safir saç ekimi de denir ancak burada kullanılan aynı FUE tekniğidir, sadece kanal açmak için kullanılan alet keskinliği ve ucu farklıdır. Kliniğimizde tüm saç ekimlerinde kanal açmak için safir uçlar tercih edilmektedir. Kanal açmak ekilen saçların beslenebilmesi için ekilecek saç kökleri ile uyumlu olmalıdır. Ne çok dar ne çok geniş olmalıdır. Dar yada geniş kanal açılması saç ekim sonuçlarını etkiler. Geniş açılan kanallarda saç kökleri derinlere gömülür ve içinde hareket etmesi nedeni ile saç kökünün beslenmesi bozulur. Kanallar dar olursa ekilen kökler içerde kıvrılabilir buda hem dolaşımın bozulmasına hem de kökün doğru çıkmamasına neden olur. Bu nedenle kanal açma tecrübeli bir ekip tarafından yapılmalıdır.
FUE yönteminin avantajları nelerdir?
FUE saç ekimi doğru ve profesyonel bir ekiple uygulandığında, başarı oranı çok yüksektir. Ekim yapılan alanda kullanılan saç kökleri genetik olarak dökülmez bu nedenle ömür boyu kalıcı saçlara kavuşabilirsiniz. FUE saç ekim tekniğinin en önemli avantajlarından biri ekim yapılan saçların ömür boyu uzamaya devam etmesi. FUE saç ekim tekniği için dikişe veya bisturiye gerek yoktur. Ekim yapılan bölgede iz kalmaz. FUE saç ekim yöntemi hem kadın hem de erkeklere uygulanabilir.
Fut yöntemi nedir?
Saç ekme yöntemleri arasında en çok ilgi görenlerden biri de FUT yöntemidir. Bu teknik ile en kısa sürede saç ekimi gerçekleştirilebiliyor. FUT yönteminde güçlü saç köklerine sahip olan ve ense bölümünde yer alan saçlar tercih edilir. Ensedeki saçlar bir şerit halinde cerrahi olarak çıkarılır. Geride kalan alan iz belli olmayacak şekilde saçların arasına gizlenecek şekilde dikilir. Çıkarılan bu saçlı deri farklı sayıda folikülü içerecek şekilde küçük parçalara ayrılır. Bölünen bu farklı sayıda saç folikülü içeren deri parçacıkları, saçsız olan bölgelere yine açılan kanallara özel teknikerlerle yerleştirilir. FUT saç ekim yönteminde nakil yapılırken saçların çıkış yönü ve saç çizgisi tıpkı FUE de olduğu gibi dikkate alınmalıdır. FUT saç ekimi tekniğinde; ense bölümünden alınan saçlarda ayıklama yapıldığından dolayı, alınan saç foliküllerinin yaklaşık olarak %80-90 oranında istenen bölgeye ekilmesi gerçekleşir
Saçların alındığı ense bölümünü operasyondan sonraki 10 gün alınan parça dolayısıyla ensede gerginlik hissi olabilir. FUT saç ekimi yöntemi lokal anestezi altında gerçekleşir. FUT saç ekimi tekniği, saçlarını çok kısa kestirmeyen ve kısa zamanda ekiminin gerçekleşmesini isteyen hastalar için oldukça uygun bir seçenektir. Ayrıca donör alanı yetersiz olan ve açıklığı fazla olan kişilerde neredeyse alınan parçadaki tüm saç köklerinin kullanılabilir olması nedeni ile tercih edilen bir seçenektir. Ancak genellikle iz kaldığı ve saçlar uzun olarak kullanılmayacaksa izin görüldüğü bir alan oluştuğundan uygulandığında bunun olabileceğini bilmek gerekir. Doğru cerrahi ve dikiş tekniğinin kullanılması izin görünürlüğünü azaltacaktır.
Erkekler Saç Ekimi
Saç ekim tedavisinde genellikle saç ekimi isteyen erkeklerin sayısı kadınlardan daha fazladır. Özellikle ilerleyen yaşlar, çevresel faktörler, fiziksel ve ruhsal sağlık gibi nedenlerden dolayı saç dökülmesi sorunu ortaya çıkabilir. Erkeklerin bir kısmında saç dökülme sorunu genetik nedenlerle erken yaşlarda başlayabilir. Özellikle ciddi hastalıklar geçirmek, çok fazla yabancı madde kullanımı ve genetik faktörler erken yaşlarda saç dökülmesi sorununa neden olabilmektedir. 18 yaşını geçen yetişkinlerde saç ektirmesin de bir sorun yoktur. Saç dökülmesinin başladığını fark ettiğiniz anda saç dökülmesini durdurmaya yönelik tedavileri yaptırmak dökülme sürecini uzatabilir. Ancak dökülme gerçekleşti ise sonuç çok ciddileşmeden, imkanınız var ise saç ektirme tedavisini yaptırmanızı öneririz. Erkeklerde saç dökülmesinin evresi geç olsa da saç ekimi tedavisinde başarı şansı yüksektir. Özellikle saç kökü alınarak yapılan saç ekiminde ilerleyen evrelerde bile iyi sonuçlar alınabilmektedir.
Çoğu erkek 40 yaş sonrasında saç ekimi yaptırmayı tercih etmektedir. Oysa ki 18 yaş sonrası her yaşta yapılabilir. Tedavi olmak için tüm saçların dökülmesini beklemek yerine ilk evrelerde müdahale ettirmek daha doğru olacaktır. Sonuçta ekilecek saç kökleri dökülmeye dirençlidir ve ekilen saçlar diğer bölgelerden daha geç dökülecektir. Saç ekimi erkeklerde FUE yöntemi ile yapıldığında tek işlemde 5000 adete kadar saç kökü ekilebilmektedir. Tabi ki bu sayılar hastanın durumuna ve donör alanın elverişliliğine bağlı olarak da değişkenlik gösterebilmektedir. Daha fazla kök ekilmesi gerekiyorsa çok tavsiye edilmez, çünkü kafa derisinin kanlanması bozulabilir bu da yapılan ekim işleminin başarısını etkiler. Ayrıca dolaşım bozulursa nekroz gibi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle saç ekiminde açık bölge daha fazla kök istiyorsa iki defada ekilmesi önerilir. Bu ekimin hem daha sağlıklı hem de başarılı olmasını sağlar.
Kadınlarda Saç Ekimi
Erkekler kadar olmasa da saç dökülmesi sorununda kadınlarda artık saç ektirme yöntemine başvurmaktadır ve bilinenin aksine kadınların da başvurduğu bir tedavi yöntemidir. Kadınlarda saç ekimi erkekler ile aynı teknikler ile yapılır. Saç ekimi tedavi yöntemlerinde cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır. Hangi tedavi tekniği ile ekim yapılacağı hastanın durumu ve doktora bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Kadınlarda saç dökülmesi ergenlik dönemi ile birlikte başlayan ve sıkça karşılaşılan bir durumdur. Erkeklerin aksine kadınlar saçları ile daha fazla uğraşır. Boya, ısı, şekillendirici, saç bakım ürünlerini çok fazla kullanmaları dökülmenin şiddetinin artmasına ve ilerleyen evrelerde kellik gibi sorunlara neden olabilmektedir. Genellikle kadınlar saç dökülme sebeplerini sıralayacak olursak;
- Dengesiz ve yetersiz beslenme şekli,
- Sinir, stres ve psikolojik sorunlar,
- Hormon düzensizlikleri ve bozuklukları,
- Çok fazla ısı kullanımı (fön, düzleştirici, maşa gibi),
- Çok fazla boyatmak,
- Gebelik dönemi ve sonrası ortaya çıkan dökülmelerdir.
Bu nedenler herkeste farklılık gösterebilmektedir. Kadın ve erkek saç ekimi arasındaki tek fark tıraş konusudur. Erkeklerde ekim öncesi tamamen tıraş yapılır. Kadınlarda ise bu işleme gerek duyulmadan ekim tedavisi yapılmaktadır.
Kadınlarda saç ekimi işlemin süresi ortalama olarak 6 saat kadardır. Bu süre içerisinde özellikle ense bölgesinden alınan kökler dökülmenin yaşandığı alana transfer edilmektedir. Tek seansta yapılan tedavinin üç saat kadar olanı donör alandan saçların toplanmasını içerir. Diğer sürede ise sorunlu bölgeye ekim işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sonrası 3.gün kadınlar saçlarını temizleyebilir. Temizleme için doktorun verdiği losyon ve özel şampuan kullanılmalıdır. Temizleme yaparken kesinlikle masaj, sert darbeler, farklı şampuan veya saç kremi kullanılmamalıdır. Bu gibi hatalar saç köklerinin yeni yerine yerleşmesini zorlaştırır. Buda işlemin başarı şansını düşürür. Operasyon sonrası deride kızarıklık veya kabuklanma gibi ufak sorunlar gözlenebilir. Bu durum geçicidir. 10.günden itibaren sorunlar ortadan kalkar ve günlük hayata dönebilirsiniz.
Kadınlarda saç ekimi ile alın daraltma
Kadınlarda saç ekiminin en çok tercih sebebi geniş alındır. Geniş alın görünümü hem saçların şekillenmesini engeller hem de yüze uzun ve dengesiz bir görünüm verir. Alın daraltma için yapılan saç ekiminde alındaki saç çizgisi yeniden belirlenir. Saçların çıkış yönü, ne tarafa ayrılacağı istek doğrultusunda ayarlanır ve ekim bu istekler gözetilerek yapılır. Alın daraltmada tercih edilen saç ekim tekniği FUE saç ekimidir ve sonrası çıkan saçlar diğer saçlardan ayırt edilmez ve herhangi bir şekilde belli olmaz. Tıpkı diğer saçlarınız gibi tüm saç boya veya şekillendirme işlemlerini saç ekim süreci bittikten saçlar uzadıktan sonra uygulayabilirsiniz.
Alın – Saç Çizgisinin Belirlenmesi
Saçın ön bölgesinden saç dökülmesi ve alın daraltma işlemlerinde alın saç çizgisinin yeniden oluşturulması gerekir. Erkek ve kadınlarda alın saç çizgisi farklı görünümdedir. Bu alın saç çizgisi görünümü kadınsı ve erkeksi görünümü de belirler. Saç çizgisi kadınlarda daha yuvarlak ve alın ve yüz çevresini düz yuvarlak bir hat ile çevrelerken, erkeklerde daha keskin ve şakak bölgelerinde girintili bir görünüm oluşturarak devam etmesi beklenir.
Saçın alındaki orta hattının belirlenmesi önemlidir. Saçları önden dökülen kişilerde, dökülme alanın kenarında birkaç tel saç olabilir ve bu bölge saçın başlama yeri olarak değerlendirilir. Ancak ideal saç sınırı yüz ölçülerine göre saptanması saç ekimi görünümünü etkiler.
Alın Saç sınırı belirlenmeden önce yüz 3 eşit bölüme ayrılabilir.
- 1- Çene bitişi ile burun dudak tabanı arasındaki mesafe
- 2- Kaşların arası ile burun dudak tabanı arasındaki mesafe
- 3- Kaşların arası ile ön saç sınırı arasındaki alın yüksekliği
Orantılı bir yüz yapısında bu üç mesafenin eşit olması yüzü dengeli ve güzel görünmesini sağlar. Saç ekiminde saç sınırı oluşturulurken bu değerler gözetilerek, ortalama bir değer alınabilir.
Saç sınırı kaşlar arası mesafeden genellikle 7-11 cm yukarıda olarak planlanır. Ancak burada kişinin istekleride gözetilerek saç alın çizgisinin başlama yerine ortak karar verilmelidir. Ön orta hat belirlendikten sonra şakak bölgesi girintisi belirlenmelidir. Bu bölge kadınlarda daha yuvarlak devam ederken erkeklerde daha derin bir içe giriş beklenir.
Saç ekim yönü ne olmalıdır?
Saç ekim yönü saç ekimi sonrasında doğal görünümün yakalanması açısından önemlidir.
Kanal açılırken dikkat edilmesi gerekenler şöyledir:
- Kanalların açıları mevcut saçların yönü ile uyumlu olmalıdır. Saç kökleri mevcut yönünde ekildiğinde uzasa da var olan saçlar ile uyum içinde olur.
- Kanalların açıları, ekim yapılan bölgenin yapısı ve saç açıklığı ön görülerek yapılır. Ön saç çizgisinin bulunduğu açıklık alanda kanal açısı 30 derece ve öne doğru, şakak bölgesinde 45 derecelik açı ile öne ve her iki yana doğru olacak şekilde açılmalıdır. Başın tepe bölgesi ise özellikle çok önemlidir, bu bölgede saçların çıkış yönü değişkenlik gösterir. bu bölgede de mevcut saçların yönleri ve açıları takip edilmesi sonuçların doğal görünmesini sağlar. Eğer tepe bölgesi tamamen kelse hafif dışa doğru ve tam ortada öne doğru ve 30 – 45 derecelik açılarla kanalların açılması önerilmektedir. Tepenin arka alt kısımlarında ise saç yönleri aşağıya doğru açıları düşerek dönmektedir.
Saç Ekiminin Avantajları Nelerdir?
Saç ekiminin tedaviyi yaptıran kişilere avantajlarını maddeleyecek olursak;
- Yeni görünüm ile daha özgüvenli hissederler. Buda sosyal yaşamda daha mutlu olmaya neden olur. Toplum içerisinde çekinme, kendini rahatsız hissetme, saçlar olmadığı için şapka kullanmak gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
- İyileşme süreci 1 yıl kadardır. 1 yıl sonrasında saçlar doğal bir şekilde uzamaya devam eder.
- Ortaya çıkan görüntü tamamen doğaldır. İlk aylar hariç sonrasında kimse saç ektirdiğiniz anlamayacaktır.
- Saç ekimi genellikle uzun ömürlü bir işlemdir. Yaş ilerlemesine rağmen tekrar dökülme sorununun meydana gelme riski ekilen saçlarda nadirdir.
- Her yaş grubu için uygundur.
- Ayrıca dökülmenin boyutu ne olursa olsun saç ekim tedavileri ile sorun çözülebilmektedir.
Saç Ekiminin Dezavantajları Nelerdir?
Her tedavide olduğu gibi saç ekiminde de tedavi sırasında veya sonrasında yaşanan bazı dezavantajlar bulunmaktadır. Tabi ki bu riskler işlemi yapan doktorun profesyonelliği ve kullanılan tekniklerin doğruluğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlar;
- Maliyetinin fazla olması bir dezavantajdır. Fakat tedavi sonrası sonuç uzun ömürlü olduğu için harcanan maliyet buna değmektedir. Bu işlem sizin sağlığınız ile ilgilidir ve sonuçlar kalıcıdır.
- Deride kızarıklık, kabuklanma gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Fakat bu sorunlar zamanla tamamen iyileşecektir.
- Öngörülen zamanda yeni saçlar çıkmayabilir. Süreç uzayabilir.
- Saç dökülmesi gereğinden fazla olabilir ve ekilen alanda tekrar saç çıkması gecikebilir.
- İyileşme süresi diğer tedavi yöntemlerine göre daha uzundur. Toplamda 1 yıl sonunda doğal görünümde saçlar çıkmış ve tedavi süreci sona ermiş olacaktır.
Saç Ekimi Sonrası Neler Olur?
Saç ekiminden sonra ilk üç gün boyunca hastanın ense bölgesi bandajla sarılır, ekim yapılan alan ise açık bırakılmalıdır. Ekimden sonra hafif kanamalar görülebilir, normaldir. İkinci günden itibaren kabuklanmaya başlar. Saç ekimi yapılan alana ilk günler dokunmamak gerekir, bunun yanı sıra bandajlı ense bölgesinin üzerine yatabilirsiniz. Ekilen saç foliküleri çevre deriden beslendiği için korunması ve baskıya neden olacak bir şey yapılmaması önerilir. Saç ekimi sonrası ekim yapılan bölgede 8-10 gün süren ince kabuklanmalar olabilir. Bu kabuklar kepek gibi görünen ve yıkandıkça kaybolan kabuklar olacaktır. 10. günün sonunda bu kabuklar tamamen kaybolur. Kabuklanma döneminde şapka ile işlem yapılan bölgeyi dış etkenlerden korumak önemlidir. Ancak bu şapka herhangi bir baskıya neden olmayacak şekilde olmalıdır. Sadece güneşe çıkarken giyilmesi önerilir. Onun dışında ekim alanının açık bırakılması iyileşmeyi hızlandırmak açısından önemlidir.
Operasyondan sonraki süreçte şok dökülme görülür. 2. hafta ile 2. Ay arasında ekilen saçlarda dökülme yaşanır, bu çok normaldir. Ekim yapılan alanda tek tük saçlar kalır. Bazı saç köklerinin ufak ufak yeni saçlar çıkardığı görülmektedir. Zaman zaman kafada uyuşukluk ve hissizlik yaşanabilmektedir. Ancak bu süreç geçicidir ve moral bozmaya gerek yoktur.
İlk üç aydan sonra şok dökülme süreci geçer, ekilen saçlar çıkmaya ve uzamaya başlar. İlk başta yeni çıkan saç telleri kıvırcık veya dalgalı olduğu görünebilir. Yeni çıkan saç tellerinin adapte sürecinden dolayı bu durum normaldir. Saç telleri 6 ay ile 1 sene içinde düzelme yaşayacaktır.
Hangi aylar saç ekimi için uygundur?
Saç ekimi istenilen mevsim ve ay yaptırılabilir. Bilinenin aksine yaz aylarında da yaptırılabilir. Ancak güneş ışığından korumak önemlidir. Ekimin hemen sonrasında bir süre denize girilmez ve güneşe çıkılmaz.
Saç ekimi sonucu ne zaman görülür?
Saç ekim işleminin izleri 6 aydan sonra silinmeye başlar ve yeni saçlar ilk 3 ay içerisinde çıkmaya başlar. Yeni saçlarınıza ilk altı ay içinde alışacak, gür saçlarınızın keyfini çıkarmaya başlayacaksınız. Nihai sonucu ise 9 – 12 ayda görebiliriz.
SAÇ EKİMİ HAKKINDA
Saç Ekimi |
|
Toplam Tedavi Süresi |
3 Gün |
Operasyon Süresi |
6 – 10 Saat |
Anestezi |
Sedasyon Yöntemi, Lokal Anestezi Uygulanır. |
Tam İyileşme Süresi |
7 – 10 gün |
Kimler Yaptırabilir? |
18 yaşını geçmiş ve sağlık problemi olmayan herkes yaptırabilir. |
Operasyon Riskli Midir? |
Herhangi bir riski bulunmamaktadır. |
Ortalama Greft Sayısı | 3000 – 6000 arasında kişiye göre değişir. |
Yeni Saçların Çıkış Süresi | 6 ay – 1 yıl |
Saç Ekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Saç ekimi için yaş sınırı nedir?
Yaş sınırı 18 yaş ve üzeridir. Genellikle hastalar 25-40 yaş arasında bu işlemi yaptırmaktadır.
Saç ekimi sonrası özel losyon ve şampuan kullanmak şart mıdır?
Tedavi sonrası mutlaka uzmanın önerdiği saç şampuanı ve losyonu kullanılmalıdır. Losyon sürülüp 1 saat beklendikten sonra saçı şampuan ile yıkamak gerekmektedir. Farklı şampuanlar kullanmak iyileşmeyi geciktirir ve başarı oranını düşürür.
Saç ekimi sonrası ilk yıkama videosunu izlemek için tıklayınız.
Saç ekimi tedavisi sadece erkeklere mi yapılır?
Saç ekim tedavisi hem erkek hem de kadınlara yapılır. Tedavide erkeklerden farklı olarak kadınlarda saç tıraşlama işlemi yapılmamaktadır.
Saç ekimi sonucu ne zaman görülür?
Saç ekim işleminin izleri 6 aydan sonra silinmeye başlar ve işleminden sonra saçlar ilk 3 ay içerisinde çıkmaya başlar. Yeni saçlarınıza ilk altı ay içinde alışacak, gür saçlarınızın keyfini çıkarmaya başlayacaksınız. Nihai sonucu ise 9 – 12 ayda görebiliriz.
Saç ekimi başkasından alınan saçlar ile yapılır mı?
Sadece kendi saç kökleriniz ile yapılır. Kardeş, anne, baba veya herhangi bir akrabadan alınan saç kökleri ile ekim yapılmaz. Komplikasyona neden olmak dışında bir sonuç görülmez.
Saç Ekimi fiyatı hakkında bilgi alabilir miyim?
Saç ekimi fiyatları kullanılan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. no’lu telefondan polikliniğimizi arayarak Saç Ekimi uygulaması fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.